Sud-coreenii testează 13 linii și soiuri de orez la Brăila

0
55
views

Este binecunoscută tradiţia şi experienţa judeţului Brăila, în ceea ce priveşte cultivarea de orez. Putem aminti faptul că la fostul IAS Stăncuţa şi la Centrul Exprimental de la Polizeşti, cu scopul punerii în valoare a terenurilor sărăturate şi pentru ameliorarea acestor soluri prin irigaţiile submerse, cu mari cantităţi de apă (20.000 – 22.000 mc/ha) s-au făcut, în vremurile trecute, investiţii importante. Acestea au vizat amenajarea celor 5.930 ha, în perioada anilor 1968 – 1970. Până în anul 1985 aici s-au obţinut circa 250.000 tone de orez, iar odată cu procesul desalinizării s-a îmbunătăţit şi raportul desecare-drenaj. Tehnologiile noi sau îmbunătăţite, experienţa fermierilor, a specialiştilor orezari (inginerii Mihalache Ciocan şi Ionel Ivan, directorul Viorel Ionescu), documentarea în ţinuturile Krasnodarului şi în ţările asiatice au dus la producţii cuprinse între 3.000 şi 5.450 kg/ha, chiar şi 10 t/ha pe suprafeţe mai mici.

A ajuns celebru, astfel, soiul “Polizeşti 28 (superelită)”, atunci când la Brăila se dădea ora exactă în cultura orezului din România, ceea ce a motivat amenajarea în judeţ a peste 18.000 de ha pentru cultura orezului. După anul 1990, din cele aproximativ 10.000 ha cultivate, suprafeţele au scăzut chiar şi la jumătate, însă pasionaţii acestei culturi, investiţiile unor străini şi perseverenţa cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) – Centrul Experimental (CE) Polizeşti au menţinut interesul pentru această cultură importantă şi profitabilă.

Tipuri asiatice de orez la Brăila

Evident că s-a dus vestea în lume despre orezăria de la Stăncuţa. Aşa că nu întâmplător, în luna ianuarie 2018, la Otopeni, a avut loc reînnoirea acordului cadru privind colaborarea dintre Fundaţia de Cooperare Industrie–Academie, Universitatea Naţională Kyungpook – Corporaţia de Uniune Agricolă Gungangnara  din Daegu (Coreea de Sud) şi SCDA Brăila, privind realizarea proiectului   “Cercetarea comportării şi ameliorarea soiurilor de orez în contextul încălzirii globale”. Acordul încheiat are ca principale obiective creşterea proviziilor de orez prin ameliorare în condițiile încălzirii globale, relaţia soiurilor deja cunoscute cu adaptabilitate la regiunile de medie altitudine, dezvoltarea de noi soiuri de orez pretabile în ţările mediteraneene şi CIS, precum și dezvoltarea tehnicii de cooperare.

La realizarea proiectului participă o serie de instituţii de prestigiu, specializate din Coreea de Sud, România, Turcia și Rusia. Întâlnirea de lucru dintre delegaţia coreeană (condusă de dr. inginer Gihwan Yi, director de proiect) şi reprezentanţii SCDA Brăila (director, dr. inginer Marcel Bularda şi inginer Ionel Ivan) a prevăzut inclusiv stabilirea experienţelor ce vor avea loc la CE Polizeşti, asigurarea materialului semincer, continuarea testării la ISTIS a noului soi de orez “Dunae” în vederea omologării.

În experiențele din anul 2018 vor fi folosite soiurile Polizești 28, Osmancik-97 și Dunae și vor fi testate alte 13 linii și soiuri noi de orez din Coreea de Sud.

Directorul proiectului, prof. dr. inginer Gihwan Yi intenționează să adreseze o invitație oficială ambasadorului din Coreea de Sud la Bucureşti, care va fi așteptat la Brăila împreună cu o serie de oameni de afaceri pentru a vedea rezultatele colaborării dintre români și sud-coreeni în domeniul ameliorării orezului.

Constantin Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ