Fulgi din cereale germinate – o alternativă de hrană sănătoasă

De aproape 25 de ani Marin Cristea și Constantin Gazea sunt asociați într-o afacere unică în Brăila * Produsele lor pe bază de grâu germinat sunt cunoscute și apreciate în țară și în străinătate, brevetate și medaliate cu aur la târgurile internaționale de profil * “Granovit” este o firmă care s-a reinventat continuu și a supraviețuit diversificându-și produsele 100 % naturale

0
279
views

O idee apărută în urma unei situații disperate, în urmă cu 60 de ani, a prins contur și s-a dezvoltat ajungând în prezent să fie o afacere care se luptă pentru a-și impune produsele naturale, concurând cu marile branduri din domeniu. Cercetările științifice concretizate în două teze de doctorat și lucrările științifice prezentate la simpozioane din țară și de peste hotare au făcut din grâul germinat un produs miraculos căutat și apreciat pentru tratarea și prevenirea unor afecțiuni precum cele ale sistemului nervos, boli nutritive, ateroscleroză, anemie, rahitism, boli de piele, obezitate, apariția tumorilor și a cancerului, tulburări de metabolism etc.

Ideea pusă în practică în anul 1995 de către Marin Cristea și Constantin Gazea a apărut atunci când preotul Leontie Gazea, bunicul unuia dintre cei doi asociați, suferea de o boală considerată incurabilă la vremea respectivă, tromboflebită cu cangrene aproape 100 % la ambele picioare și cu diagnostic de amputare. “La vârsta de 60 de ani, încă nepensionat, a hotărât să schimbe ceva în viața lui ca să se poată vindeca. Atunci a avut inspirația să înceapă un regim vegetarian care a avut la bază grâu încolțit. Și l-a preparat singur timp de 40 de ani și a trăit până la 100 de ani și trei luni. În timpul acesta, cu răbdare, picioarele lui s-au vindecat încet. Vârsta nu a reușit să-i regenereze însă și dantura. Pentru că a consumat enorm fibre, dantura lui a avut de suferit. Tata, Nicolae Gazea, inginer la «Progresul» a încercat să îl ajute făcând un mic dispozitiv pentru zdrobirea bobului de grâu, pentru ca acesta să poată fi consumat mai ușor de către bunicul meu. La un moment dat tata a observat că sub efectul soarelui, boabele zdrobite semănau cu niște fulgi de cereale. Nu era o tradiție în România pentru cereale la micul dejun la acea vreme. Așa a apărut ideea și după 1995, când eu lucram la «Progresu» și se anunțau disponibilizări, împreună cu un coleg de serviciu, Marin Cristea, ne-am decis să transformăm totul într-o încercare de afacere”, povestește Constantin Gazea.

Proiectul celor doi asociați a fost demarat fără a exista un plan de afaceri și un capital destinat acestuia. Salariile celor doi au fost puse la bătaie și asociația familiară a pornit la drum cu instalații proiectate și realizate chiar de către inițiatori, asta și pentru că nu existau pe piață atunci astfel de mecanisme. Produsele și metoda au fost brevetate și în urma participării la două saloane internaționale de invenții, unul la Iași, în 1996, care a reprezentat punctul de plecare pentru participarea la Bruxelles din 1998. La ambele, produsele brăilene au fost recompensate cu medalii de aur.

Granovit” – o denumire tot mai apreciată pentru micul dejun 

În ultimii ani, piața cerealelor destinate consumului pentru publicul larg s-a dezvoltat constant, iar concurența în domeniu a devenit serioasă. Astfel, cei doi parteneri s-au văzut nevoiți să își diversifice produsele și să păstreze calitățile naturale ale acestora.

“În ultimii ani am început să producem și două tipuri de pufuleți deosebite față de cele existente pe piață. Noi folosim făină de quinoa, de orez integral, de roșcove și hrișcă. Rețetele noastre nu au sare. Pufuleții sunt un bun înlocuitor pentru o gustare sățioasă și în momentele de stres. În tradiția noastră cerealele la micul dejun au devenit cunoscute și apreciate abia în ultimii ani. Oamenii de multe ori se îndreaptă către produsele din marile magazine, ale unor firme extrem de cunoscute, dar ale căror produse sunt de multe ori foarte procesate, în detrimentul celor produse de noi, naturale, fără alte adaosuri. În principal producem fulgi din cereale germinate. Se pretează pentru această afacere două produse: grâul și secara. Paralel cu această activitate avem și posibilitatea să ambalăm produse destinate magazinelor naturiste”, explică interlocutorul nostru.

Ca orice antreprenori interesați de perfecționarea afacerii lor, asociații s-au văzut nevoiți să caute ajutor de specialitate pentru identificarea celor mai bune soluții. Pentru înțelegerea pe deplin a procesului de germinare, o etapă destul de complicată în acest proiect, au apelat la Institutul de Chimie alimentară de la Galați. În etapa de germinare a grâului se pot dezvolta o serie de drojdii și mucegaiuri. Unele sunt favorabile, altele mai puțin și atunci cei doi au solicitat sprijinul cercetătorilor de la Galați. Rezultatul a constat în două teze de doctorat despre germinare și efectul ei asupra organismului uman, dar și despre influența germinării asupra calităților nutriționale ale cerealelor. “Doamna Barbu, profesor la Universitatea din Galați, a studiat germinarea din punct de vedere microbiologic și chiar a avut o teză deosebită. Pentru aceasta am făcut o însămânțare lactică, o inovație în vederea obținerii unui produs probiotic, pentru a îmbogăți cu bacterii lactice bobul de grâu germinat. Pornind de la ideea că bacteriile lactice sunt extraordinar de folositoare, iar la noi prin metoda de prelucrare se pot reactiva în intestin pentru că lupta pe care o dau aceste bacterii lactice împotriva altora în organism, în tranzit, este nemiloasă, aproape toate bacteriile nedorite în tranzitul intestinal sunt distruse de cele lactice ceea ce ușurează digestia și fac viața mai ușoară. Am constatat că orice modificare adusă mediului de germinare (care este apa) prejudiciază calitatea germinării, ceea ce ne-a făcut să credem că echilibrele lăsate de Dumnezeu în bobul de grâu sunt perfecte. Omul cu intervenția lui putând doar dezechilibra. Avantajele sunt enorme pentru cei care consumă produsele noastre naturale”, mai spune Constantin Gazea.

Cerealele firmei brăilene nu sunt tratate termic, nu se intervine cu foarte multe prelucrări asupra grâului, germinarea fiind un proces biologic în care toate substanțele din bobul de grâu se restructurează și se fac ușor de digerat, de asimilat. Prelucrând la temperaturi de sub 42 de grade, toată bogăția dezvoltată în bob în prezența unei picături de apă – vitamine, elemente minerale, enzime – rămâne acolo înmagazinată și conservată pe o perioadă îndelungată. Pentru diversificare, grâul germinat este îmbogățit doar cu diverse fructe deshidratate sau confiate. Nu este folosit niciun ingredient care să aducă vreun prejudiciu sănătății, în ideea de a îmbogăți gustul.

Pe site-ul firmei http://www.granovit.ro/ există o secțiune de prezentare a produselor unde pot fi găsite și rețete naturiste pe bază de “Granovit”.

“Punem pe raft un produs pe care cine îl înțelege – îl consumă și câștigă, cine nu – merge mai departe”. 

Principalii competitori ai acestor produse sunt marile magazine unde este aproape imposibil de pătruns, motiv pentru care Marin Cristea și Constantin Gazea s-au orientat spre colaborări, produsele lor ajungând să fie vândute de alte firme cu specificația “Granovit” pe ambalaj la nivel național. S-a încercat chiar și o colaborare cu o firmă din Italia, dar fără rezultatele așteptate.

 

Întrebat care a fost cea mai bună perioadă din această aventură, Constantin Gazea spune că partea de început le-a adus bucurii, dar și mari dificultăți. “Mă bucur că am reușit să trec peste momentele grele împreună cu partenerul meu. 25 de ani de parteneriat este un lucru foarte rar într-o afacere. Pentru mine asta este mai important decât afacerea în sine, pentru că am ajuns să cred în oameni și să-i aleg pe cei de calitate. Piața s-a stabilizat în ultima perioadă. Cred că cei care intră în afaceri pornind doar de la o idee trebuie să aibă curajul tinereții tot timpul să viseze, să scormonească, să fie vizionari, să fugă de rutină și să nu-și pună prea multe probleme legate de riscuri”.

Afacerea este dusă mai departe de cei doi parteneri, care se confruntă poate chiar dintotdeaua cu problema promovării produselor și a marketing-ului din cauza costurilor exagerat de mari pe care le presupune publicitatea. Însă cel mai mare regret este că nu au reușit să identifice încă o persoană tânără care să preia ideea, să o dezvolte și să facă din acest brand local unul unanim recunoscut, bucurându-se și de faptul că Brăila a fost întotdeauna un centru puternic în ceea ce privește producția de cereale, prin urmare materia primă nu ar avea cum să lipsească.

 

 

Teodora SOARE

Roxana NEAGU

 

Date de contact:

Str. Roșiorilor, nr. 337, Brăila, Cod poștal 810519

Tel: 0744.849.481, 0744391789

Tel și fax: 0239/693723

LĂSAȚI UN MESAJ