Presa și economia

0
48
views

Economia înfloritoare din Brăila veche s-a reflectat puternic în paginile publicațiilor existente la nivel local. Ziarul „Mercur sau Jurnal comercial al portului Brăilei” nu a făcut excepție. Încă de la fondare, din 1939, a fost înaintată ideea că în maxim un an publicația trebuie să devină bilingvă, jumătate română – jumătate grecească. Neputându-se „aduce cu nici un chip slovagreciască pănă acum” conducerea ziarului decide ca începând cu numărul 37 al publicației, din 15 august 1840, informațiile să fie prezentate în limba română și în limba italiană, motivând că cele două sunt apropiate ca structură, majoritatea negustorilor care aveau afaceri la Brăila fiind cunoscători ai limbii italiene. Informațiile prezentate în ziarul vechi deveneau astfel prețioase și pentru comunitatea italiană, destul de numeroasă la acea vreme în orașul multietnic dunărean.

Jurnalul care ieșea pe piață, în primul rând adresat breslei negustorilor, ajungea în toate colțurile lumii, prețului său de 3 galbeni pe an adăugându-se în acest caz și cel al transportului. Mercurialul reușea astfel să ajungă în țările cu care se realizau relații comerciale, prețurile Bursei de la Brăila fiind în acest mod cunoscute și partenerilor comerciali.

Dezvoltarea, criza economică, apariția multiplelor modalități de informare on-line în vremurile noastre au dus la dispariția unora dintre cele mai puternice publicații locale. Economia orașului a avut și ea destule obstacole de trecut. Potrivit datelor statistice cifra de afaceri totală a întreprinderilor cu activitate principală de industrie, realizată de un eşantion format din 77 de unităţi, a fost în luna martie 2018 în valoare de 116,4 milioane lei, mai mare decât cifra de afaceri realizată în luna anterioară, reprezentând o creştere de 12,5%. Investiţiile realizate în primul trimestru al anului 2018 în judeţul Brăila au însumat 42,8 milioane lei. Din volumul total de investiţii, 45,9% s-au realizat în sectorul de stat și 53% în sectorul privat.

 Teodora SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ