De la un leadership de valoare către o paradigmă a cooperării

Un editorial dintr-un număr anterior a abordat semnificația a două mari proiecte: „Spitalul Regional Brăila-Galați” și „Podul peste Dunăre”, transmițând și o provocare antreprenorilor brăileni de a identifica noi oportunități de afaceri. Preiau această provocare de la constatarea că autorul abordează aceste două mari investiții din paradigma istorică a separării și implicit a competiției Brăila-Galați. Din Evul Mediu și până la trecerea în epoca globalizării, aceasta a fost paradigma de evoluție peste tot pe glob. După 1990, în egală măsură, liderii Brăilei și ai Galațiului au continuat în aceeași paradigmă din perioada economiei centralizate, când secretarii generali de județe erau în competiție pentru atragerea resurselor centralizate distribuite practic de un conducător unic.

0
34
views

În prezent, o nouă paradigmă, cea a cooperării este modelul care răspunde mai bine la cerința fundamentală a oricărei comunități, de a crea prosperitate pe toate planurile. Energiile care erau irosite, pierdute în competiție sunt puse acum împreună și se multiplică mult mai mult decât arată simpla aritmetică.

Trebuie să fim conștienți că generațiile actuale, cu  precădere cei născuți în Brăila și Galați, sunt crescute și au adânc întipărite mental și emoțional această paradigmă a competiției Brăila – Galați.  Și pentru că totul crește sau se prăbușește cu leadership-ul, comunitățile Brăila și Galați au nevoie de un leadership nou și de valoare, în măsură să impună noua paradigmă a cooperării, care să aducă încredere, curaj și multă energie pozitivă pentru un nou proiect vizionar pentru zona Brăila – Vădeni – Galați. Să subliniem că proiectele „Pod peste Dunăre” și „Spital Regional” sunt exemple semnificative pentru paradigma cooperării. Pe lângă acestea, un plan de urbanism general pe termen lung în această nouă viziune, ar putea cuprinde  proiecte de genul: aeroport internațional Brăila-Galați,  metrou ușor Brăila-Galați, port turistic, campus universitar, platformă industrială, zonă rezidențială, infrastructură pentru sport, cultură, turism, agrement etc. Ar putea fi un proiect european semnificativ de punere în practică a conceptelor și valorilor Uniunii Europene. Noul „polis” s-ar putea numi, de ce nu,  „EUROPOLIS Brăila-Galați”.

Dr. Ing. Dan BUTEICĂ

Director general CEPROHART S.A. Brăila

LĂSAȚI UN MESAJ