Nave de mare complexitate în lucru la VARD Brăila

După câteva săptămâni de vacanță, navaliștii brăileni au revenit la lucru și au lansat la apă o nouă navă. Este vorba despre o navă de croazieră de lux, cu condiții cu totul deosebite de locuire și petrecere a timpului liber. Nava va avea 92 de camere (tip apartament, cabine de lux și cabine standard) pentru pasageri și 72 de camere pentru echipaj.

0
69
views

Dimensiunile principale ale navei sunt: lungimea=131,5 metri, lățimea=18 metri, pescajul=4,6 metri și viteza de deplasare=15 noduri. Nava va avea 9 punți și va naviga sub pavilion francez. Dotările navei ating un nivel înalt de eleganță și rafinament (în proiectul navei se specifică detalii legate de calitatea oglinzilor, covoarelor și a mobilei cu care vor fi dotate cabinele).

Din cauza nivelului scăzut al fluviului Dunărea, navaliștii vor avea o sarcină dificilă. Toată suprastructura navei se va monta pe nava aflată în plutire ceea ce complică misiunea constructorilor de nave brăileni.

De asemenea, la mijlocul lunii august compania „Vard Holdings Limited”, unul dintre principalii designeri mondiali şi constructori de nave specializate, a încheiat un contract pentru construirea unei nave de transport containere cu propulsie integral electrică.

Corpul acestui vas va fi construit în şantierul de la Brăila urmând a fi trimis apoi pentru armare completă la şantierul „Vard Brevik”, în Norvegia. Nava are o lungime de 80 metri. După livrare, nava va trece treptat de la operaţiunile cu echipaj la operaţiuni complet autonome prin manevrarea de la distanţă.

Nava va opera în Norvegia şi va asigura tranzitul de marfă între uzina Yara din Porsgrunn (cea mai mare platformă industrială din Norvegia) și porturile din Brevik şi Larvik.

Cu acest nou port container propulsat electric și comandat de la distanță, se trece de la transportul clasic de mărfuri pe apă la transportul modern care micșorează emisiile de zgomot şi praf, îmbunătăţește siguranţa rutieră la nivel local şi reduce emisiile de noxe.

Nu în ultimul rând, la data de 29 august, la VARD Brăila au fost semnate actele pentru livrarea navei TOPAZ RUZA, ultima navă din seria celor șase comandate de firma TOPAZ ENERGY MARINE și de către partenerii săi.

Amintim că VARD Brăila continuă să ofere locuri de muncă pentru sudori, lăcătuși și tubulatori și să organizeze cursuri de calificare în aceste meserii. Prin ultimele nave construite, VARD Brăila a intrat pe piața navelor de croazieră de lux și a navelor cu propulsie integral electrică, adică a navelor de mare complexitate.

Dan ROTARU,

Coordonator personal VARD Brăila

 

LĂSAȚI UN MESAJ