Piața valutară, atunci și acum

0
81
views

Care era cursul valutar și ce monede circulau în Țările Române putem afla răsfoind rubrica „Potrivirea monezilor Europii, cu cursul din țara noastră” prezentă în ziarul „Mercur – Jurnal Comerțial al Portului Brăilei”. Prin Regulamentele Organice adoptate în 1831 în Principate, se stabilesc monedele care pot fi folosite pe teritoriul românesc: galbenul austriac și sfanțul de argint, care valora 20 de creiţari. Cine cunoaște puțină istorie știe că turcii și rușii nu acceptau emisia de monede proprii ale statelor vasale. Astfel că, această perioadă era caracterizată printr-un haos monetar, în Țările Românești circulând aproape 100 de monede străine.

Din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, preţurile erau exprimate în lei și în subunităţile acestora – parale, în timp ce plata se făcea în diferite monede din aur sau argint austriece, turcești, rusești, spaniole etc.

În portul Brăilei cursul de schimb la data de 10 martie 1840 era următorul:

„Prețul Monedilor Galbenu împărătescu – 50 lei; Colonații – 23 lei sau 10 parale; Austriaci – 22 lei sau 8 parale; Franci de Franța – 21 lei; Drahme ale Grecii – 19 lei; Icosari Vechi – 23 lei; Icosari Noi – 20 lei; Mahmudele Moi – 72 lei sau 20 de parale; Mahmudele Tari – 58 lei sau 20 de parale; Constandinopoli – 25 lei; Londra. lire șterlenge – 67 lei sau 20 parale; Rubiele – 9 lei; Spanioli – 23 lei sau 4 parale.

* Aceste alăturări să vor pune d’acum înainte totdeauna la sfîrșitul foii spre obicinuinţa publicului cu dănsele”.

Să ne întoarcem din scurta incursiune istorică a cursului valutar, pentru a descoperi cum funcționează piața valutară din zilele noastre. Cursul de schimb se calculează printr-un raport între cerere și ofertă și este stabilit de Banca Națională a fiecărei țări (în cazul României, BNR, care publică rata de schimb după ora 13.00, în fiecare zi lucrătoare) și cel de piață cu care interacționăm noi, prin bănci sau case de schimb.

Deși piața valutară a existat, sub o formă sau alta, din toate timpurile, putem spune că în urmă cu aproape două secole în țara noastră cursul valutar era unul fix cu mici variații, în comparație cu cel de astăzi care înregistrează fluctuații semnificative în funcție de economia mondială.

Laura Caplea

LĂSAȚI UN MESAJ