Farmacia Faltis – peste un secol de pasiune pentru viață

Cea mai veche farmacie din Brăila, care încă mai realizează preparate farmaceutice de tip manufactură după rețete vechi, preluată la începutul anilor ‘90 de către familia Bobaru, continuă tradiția de la 1894 începută de familia Faltis * Farmacia „Faltis” folosește aparatură și ustensile de laborator de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și tehnică de ultimă generație, deținând „Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de către Colegiul Farmaciștilor din România * Ion Bobaru a redefinit conceptul de farmacie prin discuțiile cu clienții în vederea personalizării preparatelor farmaceutice.

0
355
views

În anul 1894 farmacistul de origine cehă, Ion Faltis, deschidea a șasea farmacie comunitară la Brăila sub denumirea de „Doctor Davilla”. Fiul acestuia, Dumitru, a preluat conducerea farmaciei după moartea tatălui său, în 1936, continuând tradiția inițiată de acesta. Odată cu naționalizarea, numele i se schimbă și devine Farmacia nr. 12. Din 1992 unitatea primește numele de Farmacia Faltis, atunci când Ion Bobaru a cumpărat clădirea în care a lucrat din 1985, ca farmacist diriginte.

Născut în Teleorman, Ion Bobaru a absolvit Liceul Agricol, cu diplomă de tehnician agronom. Însă a preferat să studieze în continuare la Facultatea de Farmacie. Cunoștințele din domeniul agricol l-au ajutat de-a lungul timpului în profesia de farmacist, pe care o privește altfel decât majoritatea oamenilor, plantele reprezentând baza produselor preparate de echipa coordonată de el însuși, în laboratorul farmaciei. „Îmi face plăcere să lucrez în grădină. În fiecare zi privesc plantele, am grijă de ele, observ fazele de dezvoltare ale acestora și în momentul prielnic le recoltez. Îmi place să spun că fac «fitness agrar»”, mărturisește farmacistul pe care l-am găsit în mijlocul grădinii.

Clădirea în care funcționează „Farmacia Faltis” este un monument istoric, un muzeu viu în care Ion Bobaru pregătește noi generații de farmaciști ce prepară produse farmaceutice după rețete vechi, adaptate nevoilor fiecărui pacient în parte. Un astfel de concept a devenit în timp un punct de atracție turistică pentru Brăila. Astfel, ustensilele, tehnica, mobilierul de pe vremea lui Faltis se îmbină perfect cu rețetele, elixirele, dar și cu tehnica modernă, rezultatul fiind o afacere de succes.

„Eu chiar mă mândresc că în farmacia asta generația tânără lucrează la masa unde Faltis prepara în 1897. Noi aici avem un muzeu viu. O parte a aparaturii cu care a lucrat Faltis este funcțională și se folosește și astăzi. Pilularul acestuia, multe borcane (n. r. de culoare albastră) sunt de atunci. Am avut turiști ocazionali, oameni care vin în Brăila și trec pe la noi să vadă farmacia – ca parte muzeală, dar și să cumpere produse specifice nouă”, afirmă interlocutorul nostru.

„Pe vremuri toate farmaciile purtau numele unor farmaciști, medici celebri sau numele unor plante. În 1990, când am cumpărat farmacia, i-am pus numele Faltis, în onoarea marelui farmacist”.

Preocupat de identificarea informațiilor legate de farmacie, Ion Bobaru a descoperit documente extrem de valoroase prin care unitatea a fost înregistrată la Camera de Comerț de către Dumitru Faltis, în scrierile oficiale regăsindu-se date referitoare la numărul angajaților, precum și informații contabile.

În prezent, prin vânzarea produselor de tip manufactură, farmacia reușește să susțină salariile celor 11 angajați, conceptul oferind de asemenea ocazia studenților să facă practică în laboratorul propriu. Secretele profesiei de farmacist pot fi aflate de către elevi în timpul vizitelor organizate cu diferite ocazii la celebra farmacie din Brăila.

Plantele – o sursă inepuizabilă de viaţă

În calitate de tehnician agronom, Ion Bobaru a aflat că unele plante pot afecta culturile, însă ca farmacist, paradoxal, a constatat că uneori ierburile dăunătoare pot deveni leacuri pentru vindecarea bolilor. „Acum eu protejez aceste buruieni, le cultiv și le îngrijesc. Volbura care se răspândește în culturi, este din punct de vedere medical cel mai bun laxativ natural. Troscotul care se numește popular «iarba găinii» este o plantă ce combate osteoporoza. Pirul dă unul dintre cele mai bune medicamente naturale pentru combaterea anemiei”, explică cu pasiune farmacistul.

Focusat pe nevoile pacienților, tratamentul este acordat acestora numai după o discuție minimală între farmacist și bolnav: „Avem, spre exemplu, foarte multe boli dermatologice și prea puține medicamente pe care le poate găsi bolnavul pe rafturile farmaciei. Prin experiența mea, prin studiu, am căutat să adaug medicamentelor clasice altele de tip manufactură, realizate din plante pe care le cultivăm și le prelucrăm noi. Mi-au trebuit zeci de ani să ajung la formulele actuale. Rezultatele au dat încredere unor medici astfel încât colaborăm cu ei și aceștia le recomandă pacienților produsele noastre. Avem peste 100 de preparate farmaceutice”.

Pe site-ul Farmaciei „Faltis” se regăsesc informații despre gamele de produse farmaceutice realizate în laboratorul propriu: preparate din tescovină, vinuri terapeutice, preparate din saschiu, ginkgo biloba, produse cosmetice pentru îngrijirea feței, preparate pentru afecțiuni urinare, contra căderii părului, pentru afecțiuni reumatice, tulburări venoase, preparate dermatologice, pentru sezonul rece, contra eritemelor și multe altele, toate acestea nefiind bunuri de larg consum, ci produse adaptate nevoilor clienților.

Interlocutorul nostru spune că din aproximativ 200 de persoane care intră în farmacie, peste 90% vin să cumpere un produs realizat la „Faltis”.

„Ne consultă oamenii și ne cer ceva făcut de noi. Ce poate fi mai frumos? Este o mulțumire să vezi că omul te apreciază. Farmacia «Faltis» este singura posibilitate a unui client de a sta de vorbă cu producătorul. În farmacii sunt peste 3.000 de medicamente și foarte mulți producători. Niciun client care cumpără un medicament realizat în fabrică nu poate sta de vorbă cu producătorul. El poate doar să ne întrebe pe noi, farmaciștii, sau să citească prospectul”.

Farmacia „Faltis” – de la pasiune la antreprenoriat

Produsele farmaceutice de tip manufactură ajung în cele mai îndepărtate județe ale țării, Ion Bobaru oferind acest serviciu de ani buni. Astfel, preparatele „Faltis” au ajuns să fie recomandate de către clienții mulțumiți. „Un bătrân de aproape 90 de ani din Timișoara a auzit de farmacia noastră și ne-a scris o scrisoare în care ni se adresa astfel: «Domnului farmacist de la Farmacia Faltis, România». Cum a ajuns scrisoarea la noi? De 10 – 15 ani am trimis sute de pachete în Timișoara, la oficiul unde a ajuns și scrisoarea domnului. Oamenii de acolo au știut astfel unde să o trimită. Sunt mândru de faptul că suntem cunoscuți și apreciați și în orașele mari ca Timișoara, București, Iași sau Cluj. Au existat chiar și situații în care unii brăileni au aflat despre produsele noastre prin recomandarea prietenilor din alte localități”.

Încă din anul 1975, de când a ajuns la Brăila prin repartiție, Ion Bobaru și-a cultivat pasiunea pentru prepararea diverselor produse farmaceutice. Cu o urmă de zâmbet își amintește câte preparate a trebuit să arunce până a reușit să găsească formulele potrivite, comparând munca sa din laborator cu cea a unei gospodine aflate în căutarea dozajului perfect pentru realizarea cozonacului.

„Farmacia s-a născut pentru prepararea medicamentelor. Când nu era industria farmaceutică, nu se dezvoltase suficient chimia, medicamentele se realizau din plante medicinale, din minerale, 95% dintre acestea fiind realizate așa cum le facem noi acum. Multe medicamente care acum sunt de sinteză, au fost inițial obținute din plante. În prezent tendința farmaciilor este de a nu mai prepara. Eu îmi asum o mare responsabilitate pentru ceea ce fac. Comoditatea a dus la îndepărtarea farmacistului de adevăratul său scop, acela de a prepara medicamentele”, explică Ion Bobaru.

Se remarcă grija deosebită a farmacistului pentru calitatea materiei prime pe care o folosește. Pe rafturile farmaciei se regăsesc diverse ceaiuri din plante cultivate, recoltate manual, selectate, uscate și pregătite pentru vânzare chiar de colectivul farmaciei, tocmai pentru ca produsele să fie de cea mai bună calitate. Farmacia oferă spre vânzare frunze întregi pentru ceaiuri, deoarece farmaciștii au constatat că prin procesul de mărunțire, produsul se degradează, pierzându-și calitățile.

Maşina de pastilat Eureka – o piesă de muzeu încă funcţională

Un punct de atracție pentru pasionații de farmacie îl reprezintă mașina Eureka, un instrument de la începutul secolului XX, care se află în posesia Farmaciei „Faltis” și care încă este în stare de funcționare. De proveniență americană, a fost folosită de însuși Faltis, care obținea medicamente sub formă de comprimate cu ajutorul ei. După naționalizare, mașina „Eureka” a intrat în posesia Oficiului Farmaceutic Galați, de unde a fost recuperată de Ion Bobaru, care a înțeles importanța acesteia.

„Acum o mașină ultra performantă poate face într-o oră 100.000 de comprimate. Eu mă folosesc mai puțin de ea în prezent, dar pe vremuri am realizat sute de mii de comprimate cu aceasta. A fost greu să-i conving pe oamenii care erau responsabili. M-am rugat de ei să mi-o ofere mie, să o expun în vitrină pentru valoarea ei de patrimoniu. Bineînțeles că nu am expus-o, ci am folosit-o, fiind funcțională și astăzi. Au înțeles ei mai greu, cu discuții, că menirea mea de farmacist era să fac comprimate. Pe vremea aceea primeam puține medicamente pentru populație. Dacă nu aveam mașina asta, nu puteam să fac mai nimic. Poate de atunci farmacia asta a început să fie renumită”, spune Ion Bobaru.

În prezent, farmacistul folosește un gelulier adus din străinătate, deoarece comprimatele au fost înlocuite în ultima vreme cu gelule sau capsule gelatinoase. De asemenea farmacia deține un aparat ultraperformant de obținere a extractelor pentru creme.

124 de ani de activitate continuă

Încă de la preluarea farmaciei, Ion Bobaru s-a gândit să urmeze modelul familiei Faltis și să transforme afacerea într-una de familie, să o lase moștenire generațiilor viitoare: „Aș vrea ca peste o sută de ani să se vorbească că această farmacie a fost condusă numai de familii de farmaciști. Îmi doresc ca nepotul cel mare să mă urmeze pe mine și pe băiatul meu, mai ales că am observat că este pasionat și mereu îmi cere să facem câte o poțiune împreună”.

Atmosfera din laboratorul farmaciei este una propice dezvoltării personale, tinerii care fac parte din echipa „Faltis” fiind încurajați să lucreze liber, să experimenteze, să descopere, să își cultive creativitatea, convingerea farmacistului Ion Bobaru fiind aceea că munca susținută duce în final la rezultate valoroase.

Teodora SOARE

Roxana NEAGU

LĂSAȚI UN MESAJ