Pescăriile Statului

Construcţia Pescăriilor Statului a început în anul 1905 fiind terminată un an mai târziu. Scopul lucrării a fost controlul și vânzarea engros de pește de către Stat în condiții moderne de salubritate. În fiecare dimineață soseau câte 15 - 30 de bărci cu pește din bălțile Brăilei și Dobrogei.

0
80
views

Clădirea era situată în port, pe strada Vapoarelor nr. 8, și era compusă din două corpuri identice împărțite în diverse compartimente: birouri pentru funcţionari prevăzute cu ghişee pentru vânzarea peştelui, magazii pentru depozitarea și sărarea peştelui, spațiu pentru gheaţă, pod pentru năvoade, plase etc.

În scurt timp spațiul devine insuficient pentru traficul și tranzacțiile cu pește, de aceea s-a mai construit o hală anexată construcției inițiale, unde 30 de lucrători curățau și sărau aproape o tonă de pește pe zi. Mai târziu, la dana Pescăriei a funcționat un

atelier plutitor pentru reparat bărcile, iar „Analele Brăilei” din 1930 menţionează că în incinta clădirilor a fost amenajat Muzeul Administraţiei Pescăriilor Statului din Brăila, care găzduia bogate colecţii de păsări şi peşti.

Așa cum Brăila a fost adesea identificată cu mărirea şi decăderea portului brăilean, la fel și instituția Pescăriile Statului a avut același destin. În perioada comunistă unitatea a fost inclusă într-un Combinat de Industrie Alimentară (lapte, morărit, abator, pescărie), apoi a devenit Întreprindere Piscicolă. După Revoluția din 1989 o serie de firme s-au perindat pe acolo: „Vermata”, „Tazz”, „Rofish”, „Omega Group”, având ca domeniu de activitate prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor.

Sursă: Ioan Munteanu, Portul Brăila-mărire și decădere, 2013.

Laura CAPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ