POEM CAFFE – Artă cu bun gust pentru un gust bun

 Cea mai căutată cofetărie din oraș prepară în laboratorul propriu, după rețete originale, produse apreciate de pasionații de dulciuri. În cei 12 ani de activitate Poem Caffe a oferit clienților prăjituri clasice ori inedite, aduse la rang de artă de către Vera Maxim, managerul afacerii, un maestru cofetar școlit la marile ateliere din Paris. Renumele cofetăriei românești a trecut granițele țării, iar rezultatele obținute la concursurile internaționale demonstrează că Poem Caffe nu mai e de mult doar un brand local.

0
1183
views

 

În copilărie, Vera Maxim obișnuia să facă schimb de rețete cu rudele mai în vârstă, dar profesia de cofetar nu era o opțiune la acea dată. Imediat după Revoluție, a ales să studieze Managementul la ASE, o facultate în care nu s-a regăsit, dar care i-a deschis orizonturile spre antreprenoriat. Secretele administrării unei afaceri, pe care le-a descoperit urmând cursurile facultății, au ajutat-o mai târziu, atunci când s-a decis să deschidă propriul business.

Obstacolele întâmpinate nu au descurajat-o, iar prin multă muncă și pasiune, Vera Maxim a reușit să devină un nume în patiserie și cofetărie, nu doar la nivel local, ajungând să reprezinte România la competiții internaționale de gen.

„În timpul facultății am interacționat cu diverși oameni de afaceri, unii dintre ei veniți din SUA pentru a ne oferi exemple de povești de succes. Poate acesta a fost momentul în care mi-a apărut ideea de a deține propria mea afacere. Mi-am propus să lucrez câțiva ani și apoi să deschid ceva al meu. Soțul meu a avut inițiativa și s-a implicat în activitatea unei fabrici de pâine în 1998. Am decis să mă alătur lui, să-l ajut cu administrarea afacerii. După ceva timp am renunțat și pentru că făceam o muncă lipsită de creativitate”, își amintește Vera Maxim.

De la pâine la cofetărie de top

Următoarea investiție a familiei a fost în același domeniu, fiind reprezentată de o patiserie deschisă în zona centrală a orașului. Patiseria Leon, din Piața Traian oferă și în prezent produse proaspete și delicioase, apreciate de clienți. Acest concept nu permitea realizarea prăjiturilor cu cremă, motiv pentru care administratorul și-a dorit deschiderea unei cofetării într-o altă locație. Și astfel, în noiembrie 2006, a apărut Poem Caffe, un loc primitor, conceput inițial pentru prieteni, cu o atmosferă boemă, cu miros de cafea și arome de prăjituri, un colț unde oamenii să se poată retrage și să răsfoiască o carte sau chiar revista literară susținută financiar de cofetărie, în timp ce savurează o plăcere nevinovată.

„Cu prietenii nu am mai apucat să mă întâlnesc, timpul dedicându-mi-l cofetăriei. Inițial mi-am propus doar să administrez afacerea proprie și să angajez cofetari profesioniști, însă din nefericire am aflat rapid că nu există forță de muncă specializată în acest domeniu. Nu aveam bani să-i trimit la cursuri pe angajați și atunci m-am decis să învăț cum trebuie să procedăm. Am luat cărți, am studiat rețetele, m-am uitat și pe internet, dar a fost extrem de greu să găsesc oameni pasionați de cofetărie. Primul meu contact cu astfel de profesioniști a fost la București, în laboratorul restaurantului unui hotel de cinci stele. Am stat o săptămână acolo și am aflat primii pași într-un domeniu în care intrasem fără să am minimum de cunoștințe”, povestește fondatoarea Poem Caffe.

Vera Maxim a conștientizat că trebuie să investească în formarea ei și atunci a decis să facă un efort financiar și să participe la trei stagii de pregătire în domeniul patiseriei-cofetăriei la Paris, unde a absolvit École Lenôtre.

„Unde ai putea să înveți mai bine despre deserturi delicioase, decât la Paris, un oraș cunoscut pentru produsele de patiserie apreciate în toată lumea? Seriozitatea și dedicarea francezilor vine din modul în care privesc această profesie încă din adolescență”.

A fost impresionată de rigoarea bucătăriei franceze, de profesionalismul bucătarilor și cofetarilor de acolo și uimită de pasiunea pe care ei o depuneau în fiecare etapă a realizării unui produs.

„Aceștia intră la o școală de patiserie în jurul vârstei de 15 ani și deprind în timp toate lucrurile care fac ca un produs să devină spectaculos. Majoritatea cofetarilor-patiseri sunt bărbați, extrem de atenți la detalii, serioși, dispuși să petreacă întreaga zi în picioare, în jurul unei mese, pentru ca la final să ofere clienților cel mai bun produs existent pe piață. Concurența între cofetari este un alt lucru care mi-a atras atenția la Paris, dorința lor de a se autodepăși permanent și de a excela în ceea ce fac, dar și capacitatea de a-și urmări concurența, cu profesionalism, tocmai pentru a deveni mai buni”, a explicat Vera Maxim.

Revenită acasă, antreprenoarea a dat piept cu realitatea din România la care a încercat să se adapteze schimbând în același timp modul de lucru în cofetărie. A început să îmbine rețetele tradiționale cu secretele aflate în Franța, să folosească compoziții clasice cărora să le aducă îmbunătățiri, ajungând la gusturi din ce în ce mai sofisticate. În vitrinele Poem Caffe se regăsesc atât prăjituri pentru clienții obișnuiți cu anumite delicii simple, cât și piese rafinate pentru clienții de cinci stele.

Dorința de a performa în domeniu a determinat-o pe Vera Maxim să vrea să își testeze abilitățile dobândite, motiv pentru care a participat la diverse concursuri, de la cel organizat de o pizzerie aflată în vecinătatea cofetăriei sale, până la selecția în echipa care a reprezentat România la o competiție din Luxemburg în anul 2014, răsplătită cu bronz pentru produsele prezentate publicului.

„Piesa cu care am participat a fost inspirată din operele lui Constantin Brâncuși. Am lucrat pentru prima dată cu zahărul, folosind o tehnică dificilă, într-o bucătărie aflată la vedere, care permitea publicului să observe evoluția noastră. Am început dimineața devreme, totul finalizându-se în jurul orei 23.00. A fost greu, emoționant, o experiență inedită, dar care s-a dovedit a fi una de succes, deschizând drumul spre alte competiții de acest gen”.

Vera Maxim, alături de echipa regională de bucătari, va repeta în această toamnă experiența de acum patru ani, din Luxemburg, de data aceasta cofetarul urmând să lucreze cu ciocolată, o mai veche pasiune, pe care și-a cultivat-o în urma unor cursuri susținute la Constanța de maestrul ciocolatier Silvian Miron.

Produse naturale, gust autentic

Pentru a putea prepara dulciurile care să răspundă exigențelor clienților, cofetăria are nevoie de materie primă de calitate tot timpul anului. Fructele dau savoare prăjiturilor, motiv pentru care stau la baza majorității rețetelor de la Poem Caffe. Fructele locale nu puteau asigura necesarul pentru cofetărie, iar cele de import erau foarte scumpe, de aceea întreprinzătoarea a luat decizia de a cultiva o livadă, într-o localitate aflată în apropierea orașului. Cu fonduri nerambursabile a fost înființată astfel o fabrică de procesare a fructelor unde sunt obținute dulcețuri, magiun, gemuri și siropuri naturale, care sunt comercializate individual, dar sunt și folosite în laboratorul cofetăriei. Nu doar agricultura ecologică este încurajată astfel, ci și producătorii locali cu care Vera Maxim a încheiat contracte pentru obținerea fructelor care nu există în livada proprie, stimulând astfel și economia zonei. Fructele naturale fac ca produsele de cofetărie să fie apreciate, amintindu-le clienților de gustul autentic din copilărie. Atât patiseria, cât și cofetăria au un succes deosebit, reușind să atragă prin ceea ce oferă, în prezent aproximativ 50 de angajați lucrând pentru deservirea cumpărătorilor.

Deserturi rafinate

Pentru Vera Maxim este extrem de important ca gustul bun să se îmbine cu aspectul plăcut, astfel prăjiturile ajung să fie o bucurie pentru cei care le încearcă, devenind „dependenți” de aromele de la Poem Caffe, întorcându-se mereu aici și recomandându-le și altora. Gama variată de prăjituri, vitrinele colorate care atrag atenția, mirosul zahărului caramelizat și al vaniliei îmbie până și pe cele mai sceptice persoane să încerce mai multe produse decât și-au propus la intrarea în cofetărie.

„Am multe rețete inventate de mine, dar mă plictisesc destul de repede de ele. Cam o dată pe an le aduc îmbunătățiri și mai schimb din oferte. Sunt aproape mulțumită de prăjiturile pe care le avem acum. În prezent îmi plac grefele cu piersică și fistic cu zmeură. Avem clienți care apreciază prăjiturile prezentate de noi încă de la deschiderea cofetăriei – «Richard», «Choco Crunch», «Arabica», «Caramel» și checul cu vișine sau alții care sunt nostalgici după gusturile deserturilor pe care nu le mai avem la vânzare și atunci le pregătim special pentru aceștia”, spune Vera Maxim.

Managerul crede că la baza succesului patiseriei și al cofetăriei a stat întotdeauna pasiunea, dar și munca susținută în echipă. Angajații sunt foarte importanți pentru Vera Maxim care consideră că profesia lor le oferă aceleași legături strânse ca într-o familie.

Afacerea a apărut într-un moment prielnic pe piață, calitatea produselor și inovațiile aduse în acest domeniu determinând impunerea cofetăriei Poem Caffe în fața concurenței, aceasta câștigân-du-și renumele rapid, firesc, fără eforturi publicitare din partea antreprenoarei.

Teodora SOARE

Roxana NEAGU

Poem Caffe, strada Eremia Grigorescu, nr. 24, Brăila

Tel: 0374010369

E-mail: contact@poemcaffe.ro

www.poemcaffe.ro

LĂSAȚI UN MESAJ