Pronif Industry Brăila – Întoarcerea la normalitate

Înființată în 2011, SC Pronif Industry SRL Brăila se ocupă de fabricarea pieselor de schimb necesare utilajelor metalurgice pentru industria grea, producând piese unicat sau de schimb pentru diverse utilaje și instalații. Cei 120 de angajați lucrează pentru firme din România, dar și pentru cele din afara granițelor țării. Agentul economic local împreună cu Colegiul Tehnic „Panait Istrati” Brăila se implică direct, prin învățământul dual, în formarea viitorilor profesioniști din domeniul prelucrărilor prin așchiere.

0
230
views
Foto Nicu Iorga

În fiecare zi auzim vești despre lansarea noilor linii de finanțare destinate diverselor domenii de activitate, iar antreprenorii vorbesc tot mai des despre lipsa forței de muncă specializate. În zilele noastre când ne gândim la afaceri de succes vorbim de start-up-uri. Există însă și întreprinderi mici și mijlocii care ne oferă adevărate lecții de viață și care reușesc să nu aibă datorii la stat și chiar să obțină profit. Într-un oraș în care industria a decăzut în ultimii ani sunt și firme care se dezvoltă în continuare. Un astfel de exemplu este Pronif Industry, cu 120 de angajați (din care 30 de la Galați), cu dotări performante, care realizează lucrări de înaltă precizie în finisarea pieselor, conform celor mai ridicate standarde de calitate din industria metalurgică.

Firma execută orice tip de piese, subansamble și ansamble de complexitate: reductoare diverse; cuplaje dințate, elastice; roți rulare pentru poduri rulante; role căi transport laminate; frâne cu ridicători hidraulici; piese diverse pentru industria metalurgică; graifere hidraulice și mecanice; arbori cu lungimi și complexități diverse; piese diverse din oțel, fontă sau neferoase.

Fondată de oameni cu o vastă experiență în domeniul industriei metalurgice, Pronif Industry a avut încă de la început locul său pe piață. Drepturile salariale, bonurile de masă, primele, masa caldă de la prânz, formarea profesională continuă sunt mijloacele prin care societatea și-a atras angajații și i-a păstrat în timp. Nume grele din industrie colaborează cu firma brăileană, iar produsele executate aici ajung în Galați, Iași, Roman, Hunedoara, Slatina, Târgoviște, Reșița, Tulcea, Constanța, Zalău, dar și în Bosnia, Olanda sau Germania.

„Acționarii sunt angajați în firmă, fiind astfel și colegi. Lucrăm cu foarte multe firme din România, dar și cu cei din afara țării. Avem comenzi, vin oamenii la noi. Eu am o vorbă: «un om ieftin este scump». Fiecare om trebuie să aibă un salariu bun pentru a fi motivat, astfel încât să își facă treaba bine. Noi nu avem angajați cu salariu minim, nu suntem afectați de măsurile luate în ultima perioadă de stat”, spune Neculai Bodescu, managerul general Pronif Industry Brăila.

Omul sfințește locul…

Firma brăileană nu și-a schimbat numele încă de la înființare. Puțini sunt cei care știu însă că numele vine de la „pro” – producție și de la „nif” – îmbunătățiri funciare. Inițial, nucleul responsabil de înființarea societății se gândea să se îndrepte către domeniul îmbunătățirilor funciare, dat fiind faptul că sediul este într-o fostă hală a celor de la SNIF. Însă oamenii au realizat că pot face performanță într-un domeniu în care aveau pregătire.

„Industria grea în România nu a murit așa cum se vorbește, noi suntem dovada. Și nu suntem singurii români care gândim așa” – Neculai Bodescu

Raportul preț-calitate, respectarea termenului de livrare, seriozitatea de care dă dovadă firma și-au spus cuvântul, comenzile s-au înmulțit, iar acționarii au considerat că după câțiva ani de funcționare a venit timpul să își formeze noi oameni pregătiți să continue munca pe această ramură a industriei metalurgice. Astfel, conducerea firmei a făcut demersurile necesare încât a obținut de la Ministerul Educației permisiunea realizării unui parteneriat pentru învățământ profesional dual. Prin colaborarea cu Colegiul Tehnic „Panait Istrati” Brăila, a fost înființată o clasă pentru formarea profesioniștilor din domeniul prelucrării prin așchiere. Elevii învață astfel teoria la școală, iar la Pronif practica. La finalizarea studiilor toți vor fi angajați de societatea brăileană (2.500 lei/lună) care le-a oferit pe timpul școlarizării burse (300 de lei), masă, rechizite, echipamentele necesare, decontarea transportului acolo unde a fost cazul.

Foto Nicu Iorga

„Din impozitul pe profit înregistrat de firmă, 20% putem să folosim pentru școlarizarea oamenilor. Practic în momentul demarării proiectului nu cheltuiam niciun ban. Banii aceea îi dădeam la buget, dar puteam să îi direcționăm către ceea ce aveam nevoie, altfel cei 20% îi dirija statul cum dorea. Legiuitorul a creat această posibilitate să îți formezi următoarea generație. În mare parte cei de aici au lucrat o viață întreagă în domeniul acesta. Obligația noastră morală este să formăm o generație sau mai multe. Dacă nu facem acest lucru o să dispară domeniul acesta care din punctul meu de vedere este bine plătit, iar inginerii de astăzi nu vor mai avea cu cine să lucreze pe viitor”, explică Neculai Bodescu.

Foto Nicu Iorga

Competitivitatea pe piața muncii nu înseamnă câștigul cu orice preț, iar dorința de dezvoltare și de a duce la bun sfârșit comenzile se traduce pentru firma brăileană prin colaborare și sprijin reciproc.

Fără pierderi, fără datorii

Pronif Industry nu a avut contracte cu societăți de stat, nu înregistrează datorii la bugetul de stat.

Salariile motivante și seriozitatea angajatorului îi determină pe oameni să rămână la această firmă, să lucreze cu profesionalism și astfel, unii dintre tinerii ingineri ajung chiar și după numai trei ani de zile la aproape 1.000 euro net. 30 % dintre angajați sunt absolvenți de studii superioare. S-a constatat însă că nivelul de pregătire al muncitorilor nu este unul optim, motiv pentru care aceștia sunt instruiți chiar în cadrul societății, la diferite cursuri de formare profesională.

2018: 5 milioane de euro, 1,5 milioane de euro la buget

Pronif Industry Brăila este o firmă apreciată, premiată, doi ani fiind pe primul loc pe țară în topul celor de la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a României. Afacerea a crescut de la an la an, numărul angajaților de asemenea, dar dezvoltarea este uneori dificilă.

Foto Nicu Iorga

Convins că munca aduce satisfacții profesionale și financiare, directorul Pronif Industry Brăila crede că prin aplicarea corectă a legislației aflată în vigoare, orice firmă poate să își desfășoare obiectul de activitate într-un mod profitabil: „Mediul politic așteaptă o schimbare a mediului economic. Oamenii de afaceri așteaptă o schimbare de gândire a oamenilor politici. Cineva trebuie să înceapă. Trebuie să muncim, să ne facem treaba cu seriozitate. Mediul politic a dat niște legi, un cod fiscal. Noi îl punem în aplicare și muncim. Nu trebuie să așteptăm nimic. Ca să poți primi, întâi trebuie să dai, și prima dată trebuie să dai celor care vin după tine. Pronif Industry Brăila nu face nimic special, încearcă doar o întoarcere spre normalitate”.

Foto Nicu Iorga

Sc Pronif Industry SRL Brăila, Calea Galați, nr. 362, Brăila

Telefon și fax: 0339/100775

E-mail: office@pronif.ro

www.pronif.ro

Teodora SOARE

Corina CIURARU

Roxana NEAGU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ