Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila, obiective pentru anul 2019 – Interviu cu Președintele Ștefan Fusea

0
10
views

Domnule președinte, cum ați încheiat anul? A fost 2018 un an bun pentru Camera de Comerț?

Am încheiat cu bine 2018, atât din punct de vedere al acțiunilor desfășurate, cât și financiar. Asta nu înseamnă că nu mi-aș fi dorit ca acțiunile Camerei să se bucure de o mai mare participare și chiar rezultatele financiare să fie mai bune. Mi-aș fi dorit ca mai multe firme să vină în rândul membrilor, să participe la acțiunile organizate, să reușim împreună să facem mai mult pentru mediul de afaceri și pentru orașul nostru.

Sunt mulțumit că am reușit să organizăm acțiunile mari cu care instituția camerală a obișnuit mediul de afaceri și locuitorii Brăilei – Salonul Auto Pro, Târgul Național AgriCultura și Topul firmelor – acțiuni care, și anul acesta, s-au bucurat de succes și de aprecierea participaților. Pe ambele manifestări expoziționale le-am organizat pe Platforma Brăila Mall și au beneficiat de o suprafață de expunere și un număr de participanți mai mare față de edițiile anterioare.

Târgul Național AgriCultura s-a desfășurat pe o suprafață de circa 10.000 mp, numărul și diversitatea utilajelor și echipamentelor prezentate fiind mai mare, față de anii precedenți. Numărul firmelor expozante a fost de 65, provenind din 8 județe. Consider că, fermierii brăileni și din județele limitrofe care au vizitat târgul nostru, au avut posibilitatea să achiziționeze echipamente și utilaje de care aveau nevoie, la un raport calitate/preț cât mai bun.

Aflat la a XIX-a ediție, Salonul Auto Pro a reunit anul acesta toți dealerii auto din Brăila, firma Iveco din Galați precum și alți furnizori de servicii din domeniu. Au fost expuse 18 mărci de autoturisme, cei interesați având astfel posibilitatea de a face alegerea cea mai potrivită nevoilor și posibilităților lor.

Finalul de an la Camera de Comerț este marcat de organizarea Topului firmelor. Este un eveniment așteptat de mediul de afaceri. Ce ne puteți spune despre ultima ediție?

Este o onoare pentru instituția camerală brăileană, de fapt pentru toate Camerele de Comerț și Industrie din țară, să reunească în fiecare an reprezentanții celor mai bune firme, în cadrul unui eveniment care premiază performanța în afaceri.

La ediția de anul acesta, au participat peste 250 de persoane, reprezentanți ai firmelor premiate, reprezentanți ai Administrației Publice Locale și alți invitați care s-au bucurat de o cină festivă și o atmosferă deosebită, în cadrul căreia au fost nominalizate firmele premiate.                           

Pe lângă aceste acțiuni, în ce a constat activitatea Camerei, anul trecut?

Activitatea curentă a Camerei este diversă. Am continuat să informăm mediul de afaceri, în special firmele membre, cu privire la oportunități de afaceri naționale și internaționale, modificări legislative, manifestări expoziționale organizate în țară și străinătate, surse de finanțare etc. În calitate de furnizori de formare profesională a adulților, am organizat cursuri autorizate pentru diverse meserii şi ocupaţii, precum și seminarii de informare pe domenii de interes pentru mediul de afaceri: programe de finanțare, modificări legislative, oportunități de afaceri.

Am participat la evenimente organizate de alte instituții, atât în țară, cât și în străinătate, la care am fost invitați.

Cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la atestarea documentară a orașului nostru, precum și a Centenarului Unirii, am reeditat Albumul Welcome to Brăila care s-a bucurat, ca și edițiile anterioare, de aprecieri din partea firmelor, instituțiilor, dar și a persoanelor fizice, care, până la această dată, au achiziționat mai bine de 400 de exemplare. Îi așteptăm pe toți cei care doresc să ofere un cadou special partenerilor de afaceri, colaboratorilor, prietenilor din țară sau străinătate, să cumpere albumul, ediție bilingvă, româno-englez, realizat într-o grafică deosebită.

Cu ce gânduri ați intrat în noul an? Ce obiective v-ați propus?

Principala menire a Camerelor de Comerț și Industrie din România, deci implicit și a noastră, este de a a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor şi ale comunităţii de afaceri locale, în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din țară şi din străinătate, fapt pentru care o atenție deosebită se va acorda, și anul acesta, acestui obiectiv.

În același timp, precum bine se știe, Camerele de Comerț sunt instituții de utilitate publică care se autofinanțează, drept urmare, vor fi depuse eforturi susținute și în direcția realizării acțiunilor aducătoare de venituri care să asigure continuitatea și buna funcționare a instituției.

Vom organiza și anul acesta, în ordine cronologică, Salonul AutoPro, Târgul Național AgriCultura și Topul firmelor brăilene. Pe lângă faptul că ne propunem să creștem numărul participanților la aceste evenimente, dorim să reușim anul acesta să organizăm, în preajma sărbătorilor pascale, un nou târg, adresat producătorilor locali, sub numele Produs în Brăila. Sperăm ca firmele din Brăila să răspundă invitației noastre și să considere acest eveniment ca pe o nouă oportunitate de a-și promova produsele.

Pe de altă parte, Camera de Comerț este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați furnizori locali de formare profesională, cu o bogată experiență, de aproape 15 ani, cu formatori bine pregătiți și cu înaltă expertiză. Vom diversifica oferta de cursuri autorizate, pentru a răspunde în mai mare măsură cerințelor de formare profesională, în meserii și ocupații solicitate pe piața locală.

Şi în acest an, vom acorda o atenţie susţinută atragerii de noi firme în rândul membrilor, deoarece numai împreună vom reuși să construim un mediu de afaceri mai puternic şi o societate mai prosperă.

În încheiere, vă rog să adresați un cuvânt firmelor brăilene, în calitate de președinte al unei instituții reprezentative pentru mediul de afaceri.

Pentru 2019 doresc firmelor brăilene succes în afaceri spre bunăstarea proprie, prin care să contribuie, totodată, și la dezvoltarea economico-socială a județului nostru. Le doresc tuturor brăilenilor să fie mai uniți și mai încrezători în forțele proprii. Camera de Comerț Brăila poate fi instituția care să coaguleze aceste forțe într-una comună, menită să reprezinte și să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri şi implicit, a întregii societăți brăilene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ