Despre noi

Cu un an înainte de aniversarea a 180 de ani de la apariția publicației „Mercur”, primul ziar comercial din Principate, un nou proiect prinde contur. „Mercur Economic” este un ziar editat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România Filiala Brăila, în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila.
Puțini sunt cei care știu că în orașul cu salcâmi, în anul 1839, vedea lumina tiparului „Mercur”, ziar local care surprindea viața economică a orașului Brăila. Creat pentru „folosul ce poate să tragă el în clasa negoțătorească”, pentru „prețul corect al mărfurilor” și „dezvoltarea cunoștințelor meșteșugului negoțului”, ziarul a apărut pe o nișă în plină expansiune, comerțul fiind înfloritor în Brăila acelor vremuri, în care portul era punctul central al orașului.
În perioada în care Brăila era unul dintre cele mai importante centren comerciale ale României, aici trăiau și munceau o multitudine de negustori de naționalități diferite, ceea ce a dus în final la dezvoltarea multiculturală a orașului.
Comerțul, portul, corăbiile, mărfurile, monedele de schimb, transportul pe Dunăre, profesiile apărute în preajma fluviului și inovațiile aduse odată cu produsele – toate acestea și-au pus amprenta asupra orașului. Dunărea a fost o cale sigură și convenabilă pentru relațiile economice cu popoarele din vestul, centrul și estul Europei, motiv pentru care portul Brăila a trecut prin transformări spectaculoase, ajungând chiar să capete statut de porto-franco.
Vor fi cu siguranță cititori care au prins vremurile înfloritoare ale orașului și care consideră că orice comparație între Brăila veche și cea modernă nu își are rostul. Subiectele abordate de ziarul vechi „Mercur” sunt, în parte, de actualitate.
În paginile noii publicații, „Mercur Economic”, vom încerca să aducem în atenție fragmente din ziarul vechi, informații din perioada 1800 – 1900, crâmpeie de istorie care și astăzi sunt de interes, autoritățile căutând rezolvare pentru unele dintre ele în prezent.
Evocarea se dorește a fi o modalitate prin care brăilenii să descopere frumusețea orașului, a oamenilor și istoria tumultoasă pe care această așezare a avut-o și care i-a marcat identitatea.
Redacţia